Web Analytics
Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions Антонов Ан-225 — Уикипедия

Антонов Ан-225

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Антонов Ан-225 Мрия
Описание
Тип самолет: Военно-транспортен
Първи полет: 21 декември 1988 г.
В експлоатация от: 2001 г.
Производител: АНТК Антонов
Собственост на: Авиолинии Антонов
Технически данни за Антонов Ан-225 Мрия
Екипаж: 6 човека
Пътници: 70 човека
Дължина: 84 m
Размах на крилете: 88,4 m
Височина: 18,1 m
Диаметър на фюзелажа: 19 m
Тегло (празен): 175 t
Тегло (пълен): 640 t
Макс. количество гориво: 280 t
Полезен товар: 275 t
Двигател: 6 x ZMKB Progress D-18 turbofans, 1377 kN
Макс. скорост: 850 km/h
Крейсерска скорост: 750 km/h
Далечина на полета с максимум гориво: 14 000 km
Далечина на полета с максимум полезен товар: 4000 km
Таван на полета: 10 000 m

Антонов Ан-225 Мрия (на украински: Мрiя означава мечта) е най-големият самолет в света. Наименованието му в НАТО е "Cossack" (Казак). Той е толкова голям, че разстоянието на първия полет на братята Райт би се побрал в товарния му отсек. Шестте му нови двигателя създават обща тяга от 1377 kN, което го прави най-мощният самолет на Земята. Максималната му товароспособност е 640 тона, с което той става най-тежкотоварният самолет, построен някога. За сравнение максималният товар на втория по товароспособност самолет C-5 Galaxy е 381 тона. Ан-225 е единствен по рода си, тъй като съществува само в един брой. Той е военен и транспортен самолет, произведен в Украйнската ССР от Авиационния научно-технически комплекс Антонов. Проектиран и конструиран за да пренася съветската совалка Буран, но впоследствие поради липса на средства, Ан-225 е изоставен в най-големия склад за скрап в света в град Гостомел. След години на земята е основно реконструиран и през 2001 г. извършва своя повторен първи полет. През ноември 2004 г. Ан-225 е записан в книгата на Световните рекорди на Гинес заради неговите 240 рекорда.

Съдържание

[редактиране] История

Ан-225 има дълга история. Създаден е само за 3 години и половина, като проектирането му започва през 1985 г. Завършен е през 1988 г., като предназначението му е да пренася руската космическа совалка Буран. Въпреки че совалката е дълга 34 м, когато е разположена върху широкия покрив, тя изглежда като джудже на фона на носещия я самолет. През 1991 г. СССР се разпада и поради липса на финанси руската космическа програма е спряна лично от Борис Елцин. По този начин Ан-225 е пратен в най-големия склад за скрап в света[1] в град Гостомел.

[редактиране] Причини за създаването

Сравняване на големината между четирите най-големи самолета
Увеличаване
Сравняване на големината между четирите най-големи самолета

В средата на 80-те години съветската космическа програма изостава спрямо тази на американците. Решени да не изостанат, руснаците проектират програма за изстрелване на совалки в орбита. През 1985 г. започва проектирането на Ан-225. Съветските лидери искали този самолет да се създаде бързо и евтино. Ан-225 е продукт на технологията, създала и "малкия му брат" Ан-124. Двата самолета имат много прилики. Напречното сечение е едно и също. Крилете им са на практика еднакви. Моторите са от един вид, но при Ан-124 те са 4, докато при Ан-225 - 6. Но технологията, създала "малкия брат", не е достатъчна за създаването на Антонов 255. Нужни били радикални промени, свързани най-вече с размера и мощността. Конструкторите в Киев имали 3,5 години, за да проектират новия гигант и той да полети.

[редактиране] Конструирането

Конструирането на самолета среща трудности поради липса на достатъчно голям хангар, който да побере Ан-225. В началото инженерите изработват фюзелажа на части -- самолетът е по-голям от сградата, в която го строят. Размерите му създават и други проблеми. За да може да излита и каца с 600-тонен товар, създателите му разработват специални колесници, 16 на брой, които са пригодени да кацат на всякакви места, включително заледени писти и тревни площи. Въпреки многото трудности, съветските учени спазват срока. Самолетът е изведен от хангара с тържествена церемония.

[редактиране] Полетите

Ан-225 излита за първи път на 1 декември 1988 г. Няколко месеца по-късно той чупи 109 световни рекорда - за далечина на полета, височина, товароподемност и т.н. Самолетът успешно излита с 90-тонната совалка Буран на гърба си, пред световна публика на авиошоуто в Париж през 1989 г. Има предложения Ан-225 да стане пътнически лайнер или летящ хотел със стаи и апартаменти на горната палуба, а на долната да има плувни басейни и казина. Ан-225 е технически способен да превозва около 1500 души. Най-големият пътнически самолет Боинг-747-400 при пълен капацитет може да превози до 524 човека, близо три пъти по-малко от Ан-225.

[редактиране] Черните дни

През 1989 г. рухват всички комунистически системи в източна Европа. Първо е разрушена Берлинската стена, а през 1991 г. Съветският съюз се разпада. Поради факта, че СССР спира да съществува, съветската космическа програма е спряна лично от новия президент на новосформираната Руска федерация, Борис Елцин. Той прави това не само поради липсата на средства, а и защото[1] шефът на проекта е сред авторите на размириците през 1991 г. По този начин Ан-225 е пратен в най-големия склад за скрап в света. Той е паркиран в края на изпитателния полигон в град Гостомел. Така в продължение на години частите му са вземани за други самолети. Единственият Ан-225 е разграбван част по част, за да се спаси от разорение компанията, която го е създала. Той остава на земята повече от осем години.

[редактиране] Реконструирането

След разпадането на СССР, конструкторното бюро "Антонов" е пред банкрут. За да се задържи в бранша, то се обръща към огромните си самолети. Компанията започва да работи с основния си самолет - Антонов 124. Новите "Авиолинии Антонов" се договарят с компания в Лондон, която да се занимава с поръчките, графика и маршрутите. Заедно те намират приложение за суперсамолетите Ан-124. В края на 90-те години компанията получава заявки за товари над 150 тона - максималната товароподемност на Антонов 124. По този начин управата на компанията решава да стегне Ан-225, след години престой на земята. За целта се изисква изключително много средства, тъй като самолетът е в окаяно състояние. Събран е предишният екип от конструктори и пилоти и всичко се повтаря отначало. Сменени са военните системи с граждански, заради безопасността. Снабден е с нова навигационна система и с комуникационната система "Хъниуел". Кабините на екипажа са изцяло обновени. Снижава се шумът и се подсилва корпусът, особено подът и носовата част, за да може самолетът да носи товари до 275 тона[2]. Всички тези подобрения подготвят самолета за бъдещата му работа. Ан-225 получава 6 нови украински двигателя, които създават обща тяга от 1377 kN. Нужна е една година за ремонта на самолета. В обновяването на Антонов 225 са вложени над 20 млн. долара. През април 2001 г., след 8 години на земята, Ан-225 прави своя повторен първи полет. След един месец пробни полети, на церемония в присъствието на украинския президент Кучма, Ан-225 получава сертификат за търговски полети. Десетгодишният самолет се третира като нов.

[редактиране] Буран и Ан-225

Основна статия: Буран

Ан-225 и совалката Буран
Увеличаване
Ан-225 и совалката Буран

В периода на Студената война, СССР и САЩ се конкурират в различни области, особено във въоръжаването и космическите програми. Като една от най-ожесточените си оставала космическата надпревара между двете страни. СССР създават своя совалка - Буран, което преведено на български означава "снежна буря". На вид тя прилича на американските совалки. Руснаците правят опити за нещо различно, но накрая се спират на точно аеродинамично копие. Но има и значителни разлики. "Буран" няма двигатели и има повече полезен обем. В орбита я извеждат външни ракети носители. Това й дава четири пъти по-голяма товароподемна сила. За разлика от совалките на САЩ, чиито носители са с твърдо гориво, "Буран" има носители с течно гориво, които се изключват. Така могат да се избегнат трагедии като тази с "Чалънджър".

В средата на 80-те години съветските совалки изостават спрямо тези на САЩ, а руснаците са твърдо решени да не остават назад. Те нямат машина която да пренася "Буран". По този начин през 1985 г. започва проектирането на Ан-225. Планът е да се създаде машина, която да пренася совалката от завода производител, който е далече от стартовата площадка. Руснаците имат строги изисквания този самолет да се създаде много бързо и с минимални разходи. Това се дължи на факта, че САЩ вече имат космическа совалка, а СССР изостават. Конструктивно бюро "Антонов", под напрежение, взема решение да се обнови Ан-124 и да се използват наличните линии и части за създадаване на по-голям самолет, който да носи совалката. По този начин започва конструирането на Ан-225.

След като самолета е завършен, става ясно, че "Буран" не може да бъде качен отгоре му. Оказва се, че до тогава не е съществувала такава товароподемна техника. Кранът на летището не може да го качи, затова инжинерите от Конструктивно бюро "Антонов" спешно проектират кран, който да вдигне "Буран" на 18 м. и да го качи на Ан-225. Накрая конструктурите преодоляват всички трудности и спазват 3,5 годишния срок.

[редактиране] Технически характеристики и особености

Ан-225 има 16 колeсника
Увеличаване
Ан-225 има 16 колeсника

Също както "по-малкият си брат", Ан-225 има форма на кит. Това се дължи на функцията му, тъй като той е създаден за стратегически превоз по въздух на съветски ракети, танкове и най-вече за превоз на совалката Буран. С разпереност на крилете 88,4 м. и 84 м. дължина, това е най-големият самолет в света. Характерната особеност при Ан-225 са дебелите криле с които той разполага. Това увеличава подемната сила и горивния резерв. Самолетът ляга на колесниците си, което улеснява товаренето отпред. Товарният отсек на Ан-225 може да поеме големи и като обем, и като тежест товари. Отсекът представлява огромно помещение, което може да побере осем средно големи къщи. В задната част има кран, който внася товарите и ги разполага на съответните места. Ан-225 стига там, където другите самолети не могат. С гигантския си колесник той може да се приземи навсякъде, дори на писти без настилка.

При пълно натоварване и дълъг полет самолетът може да качи 280 тона гориво, които биха стигнали за зареждането на 6000 средно големи леки коли. За час изгаря 18 тона. В зависимост от товара той може да прелети над 12 000 км, или разстоянието от Ню Йорк до Хонконг. Максималното излетяно тегло на Ан-225 е 640 тона. Това е равно на товароподемността на осем самолета Боинг 737. Разпереността на крилете на Ан-225 е 88,4 м. Диаметърът на фюзелажа е 19 м, а височината му е над 18 м. "Мрия" е толкова голям, че са нужни два тежкотоварни трактора за да бъде изтеглен на пистата. Ан-225 е най-големият реактивен самолет в света, той е толкова дълъг, че едва се побира между вратите на футболно игрище.

[редактиране] Дейности извършени от Ан-225

Ан-225 на международното летище в Манчестър, 2006
Увеличаване
Ан-225 на международното летище в Манчестър, 2006

След реконструкцията си, Ан-225 се превръща, от военно-транспортен самолет предназначен да превозва предимно совалката "Буран", в търговско-транспортен. След като получава сертификат за търговски дейности през 2001 г., популярността на Ан-225 нараства значително, поради способността му да се приземява на трудни терени. Това го прави много известен в районите на Сибир, където каца върху леда, и в Африка, където се приземява върху тревните площи. Самолетът носи не само тежки, но и извънгабаритни товари. Товарният му отсек, дълъг 43 м, побира целия фюзелаж на Боинг-737. В момента инжинерите проучват възможността Ан-225 да пренася корпуси на Боинг между заводи, разположени на хиляди километри от един от друг. "Мрия" е уникален и с това, че носи и външни товари, както совалката. Вече са проектирани модули, които ще заемат мястото на "Буран", и чрез тях ще се превозват товари твърде обемисти за товарния отсек.

В началото на юни 2003 г., Ан-225, заедно с Ан-124, доставят над 800 тона екипировка и военни машини за мироналагащите мисии е Ирак [3]. Също така се обсъжда[4] евентуално ползване на самолета от американското правителство за транспорт и снабдаване, с Ан-124 и Ан-225, на американските войски в Близкия изток. Американците биха могли да използват Ан-225 тъй като те не разполагат с толкова големи самолети.

[редактиране] Вторият "Мрия"

Поради изключителното търсене на услугите на Ан-225 за превозване на извънгабаритни и тежки товари по целия свят, украинското правителство взема решение за създаването на втория Ан-225 [5]. Всъщност строителството на втория "Мрия" започва още в края на 80-те години, но скоро след това е замразено поради липса на средства. Очаква се самолетът да бъде готов до 2008 г. Според генералния директор на завода „Авиант" в Киев, където се изгражда вторият Ан-225, за завършването на самолета са необходими около 90 милона долара, а като се включат разходите за изпитания, необходимите средства са 120 милиона долара. Украинският транспортен министър Николай Рудковский не уточнява откъде възнамерява да финансира доизграждането на самолета, но посочва, че в държавния бюджет за 2007 г. са предвидени 761,3 милиона украински гривни за самолетостроене.

[редактиране] Сравняване с други самолети

Самолети Антонов Ан-225 Антонов Ан-124 Боинг 737-100 Боинг 747-400 C-17 "Глоуб Мастър" Еърбъс А380
Дължина 84,4 m 84 m 28,7 m 70,6 m 53 m 73 m
Размах на крилете 88,4 m 68,96 m 28,4 m 60,4 m 51,75 m 79,8 m
Височина 18,1 m 20,76 m 11,3 m 19,4 m 16,8 m 24,1 m
Тегло (празен) 175 t 175 t 25,878 t 178,756 t 125,6 t 276,8 t
Максимално тегло 640 t 405 t 49,940 t 396,890 t 265,5 t 560 t
Крайсерска скорост 750 km/h 800 km/h 852 km/h 913 km/h 720 km/h 912 km/h
Максимална скорост 850 km/h 865 km/h 943 km/h 1093 km/h 830 km/h 953 km/h
Максимален полет 14 000 km 5 400 km 3 440 km 13 450 km 4 400 km 15 000 km

[редактиране] Вижте още

[редактиране] Сродни самолети

[редактиране] Сравними самолети

[редактиране] Използвана информация и източници

  1. 1,0 1,1 Информацията е взета от филма на Discovery Channel, направен за Ан-225 (2002).
  2. The Antonov Giants: An-22, An-124, & An-225, посетен на 2006-11-13
  3. The world's largest aeroplanes, посетен на 2006-11-13
  4. Antonov An-225 "Mriya", посетен на 2006-11-13
  5. Вторият Ан-225 „Мрия" ще е готов до две години, посетен на 2006-11-13

[редактиране] Външни препратки


Списък на самолетите произведени в АНТК Антонов
Антонов Ан-2 Кукурузник | Антонов Ан-12 | Антонов Ан-22 Антей | Антонов Ан-26 | Антонов Ан-124 Руслан | Антонов Ан-225 Мрiя

THIS WEB:

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - be - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - closed_zh_tw - co - cr - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - haw - he - hi - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - ru_sib - rw - sa - sc - scn - sco - sd - se - searchcom - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sq - sr - ss - st - su - sv - sw - ta - te - test - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tokipona - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu

Static Wikipedia 2008 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -

Static Wikipedia 2007:

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - be - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - closed_zh_tw - co - cr - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - haw - he - hi - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - ru_sib - rw - sa - sc - scn - sco - sd - se - searchcom - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sq - sr - ss - st - su - sv - sw - ta - te - test - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tokipona - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu

Static Wikipedia 2006:

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - be - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - closed_zh_tw - co - cr - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - haw - he - hi - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - ms - mt - mus - my - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - ru_sib - rw - sa - sc - scn - sco - sd - se - searchcom - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sq - sr - ss - st - su - sv - sw - ta - te - test - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tokipona - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu