Privacy Policy Cookie Policy Terms and Conditions Wikipedia:Vikipeediä säädüseq - Wikipedia

Wikipedia:Vikipeediä säädüseq

Läteq: Wikipedia

Seon artiklin om eestikeelitsit lõikõ. Avidaq naaq võro kiilde pandaq!

Vikipeediä säädüseq ommaq säädüseq, minkast kinniqpidämisen Vikipeediä pruukjaq ommaq kokko lep'nüq.

Ettepanõkit säädüisi muutmisõs vai tävvendämises võit seo artikli arotusõküle pääle. Võit ka uma synastusõ seo leheküle teksti sisse pandaq, a sys piät rehkendämä tuud, et tuu võidas säält vällä võttaq vai ümbre tetäq.

Seeniq om kokko lepüt järg'mäidsin säädüisin (vai om proovit naid säädüisi piten tetäq):


Sisukõrd

[toimõndaq] Ületsempä

[toimõndaq] Kiräkiil ja kiräviis

Võro vikipeediä om võrokeeline, tedä kirotõdas võro kiräkeelen ja vahtsõn kiräviisin, nii nigu tuu om ant võro-eesti sõnaraamatun ja Võro Instituudi keele tüürühmä kiräviisiparanduisin.

[toimõndaq] Artikli ossõ järekõrd

  1. Mõistõ seletüs, kon tähüssyna om ärq tuud rasvatsõhe, parõmb õkva seletüse algusõn.
  2. Artikli sisu, pikembil artikliil mitmõn jaon
  3. ==Kaeq ka== (Nummõrdamaldaq nimekiri Vikipeediä siselinkegaq)
  4. ==Välislingiq== (Nummõrdamaldaq nimekiri)
  5. ==Kirändüs== (Nummõrdamaldaq nimekiri)
  6. {{Tävvendäq}} vai {{Poolõlõ}}
  7. Template (näütüses {{ZIM}})
  8. Katõgooria (näütüses [[Category:Võro kiil']])
  9. Artikli tõisin Vikipeedijin (näütüses [[en:article]])

[toimõndaq] Tähüssynaq

Artiklidõ algusõn olõvaq tähüssynaq tulnuq kirotaq nii, et lausõq nakkas suurõ algustähegaq. Õigõkirotusõ edesiandmisõs tulnuq hoolitsaq tuu iist, et tähüssyna õigõkirotus olnuq nätäq küländ artikli alostusõn, kygõ parõmb, ku edimädsen lõigun.

Artikli algusõn ollõv tähüssyna tulõ kirotaq paksun kirän. Tähüssyna veidemb tähtsäq osaq (näütüses veidemb pruugiduq nimeq, esänimeq jms) või kirotaq hariligun kirän.

Artikli seen või kirotaq tähüssynaq hariligun kirän.

[toimõndaq] Nimeq

Nimmi pidänüq võro keelen käändmä võro keele hindä säädüisi perrä. Tuu tähendäs, et kõigilõ nimile tulõvaq võro keele käänüselõpuq ja käändmine käü vabahelükokkokõla, astmõvaeldusõ jm võro keele säädüisi perrä, nt nimekäänüs Sepp umakäänüs Sepä; nimek Mall umak Mallõ päälek Mallõlõ; nimek Kalvet, Kasak, Laurits, Laan umak Kalvedi, Kasagu, Lauridsa, Laanõ päälek Kalvetilõ, Kasakulõ, Lauritsalõ, Laanõlõ; nimek Bush päälek Bushilõ.

Ku nime umanigul hindäl om midägi sääntse pruugi vasta, sis tä pidänüq protestmä ja ütlemä, kuimuudu tä taht, et timä nimme pruugitasiq, nt nimek Meri ilmakäänüs Mereldä (vai Merildä, ku om tegemist president Merega, kiä om umma nimme esiq i-tüvega soovitanuq käändäq); nimek Lauritsa umak Lauridsa (vai Lauritsa, kui nime kandja esiq piäsiq sääntse tahtmisõ vällä käümä).

Nime algkujjo (nimekäänüst) muutaq ei toheq, vällä arvat, ku nime kandja esiq tuud om nii pruuknuq vai tahtnuq, et pruugitasiq, nt nimek Peeter, Pärtel, Mihkel, Sulev, Kalev, Maie, Luule, Herbert umak Piitre, Pärtli, Mihkli, Sulevi, Kalevi, Maie, Luule, Herberdi päälek Piitrele, Pärtlile, Mihklile, Sulevilõ, Kalevilõ, Maielõ, Luulelõ, Herbertile (vai nimek Piitre, Pärtli, Mihkli, Sullõv, Kallõv, Maiõ, Luulõ, Härbä umak Piitre, Pärtli, Mihkli, Sulõvi, Kalõvi, Maiõ, Luulõ, Härbä päälek Piitrele, Pärtlile, Mihklile, Sulõvilõ, Kalõvilõ, Maiõlõ, Luulõlõ, Härbäle, ku nime kandja esiq nii om pruuknuq, om tahtnuq, et tõõsõq nii tennüq vai ku sääne pruuk om jo vällä kujonuq).

Ku nime algkujo (nimekäänüs) om nime kandja tahtmisõ perrä muudõt (võroperälidses tett), sis võinuq tuu inemise kotsilõ käüvän vikipeediä artiklin andaq ka nime ammõtligu algkujo, nt Otsa Kallõv (Kalev Ots).

[toimõndaq] Võõrsõnaq

Võõrnimmi ja muiõ tähüssõnno puhul, midä või ollaq rassõ õigõhe vällä lukõq, om soovitav andaq nime perän nulksulgõ seen välläütlemine võro muudu kirotõdult.

Rasõhusõ näütämises tulõ kirotaq märk' " ' " rasõhusõgaq silbi vabahelü ette ette. Ku rasõhus om edimädse silbi pääl, või tuu jättäq märk'mäldäq.

Võõridõ kotusõnimmi õigõkirjä ja naidõ võro keelen kirotamisõ põhimõttit tulõ üle kaiaq Võro-eesti sõnaraamadu kotusõnimistüst (Võro-eesti synaraamat. Tarto-Võro 2002, lk 559-567). Abis või ollaq ka Eesti Keele Instituudi kotusõnimeteedüskogo võrgoleht.

[toimõndaq] Päälkiräq

Teossidõ, sarjo, rubriikõ ja dokumente päälkiräq kirotõdasõq jutumärke sisse ja edimäne syna suurõ algustähega.

[toimõndaq] Eloluuq

Et elolukõ parõmb lukõq olnuq, om sääl soovitav kor'adaq teedüs nimekirjohe. Näütüses:

 ==Tüükotusõq==
 *
 *
==Teosõq==
*
*
==Avvohinnaq==
*
*

[toimõndaq] Alajaotusõq

Pikembide artiklide puhul om soovitav jagada tekst alajaotuisis, minkal ommaq alapäälkiräq. Alapäälkirjo om soovitav mitte tetäq linges. Keerolidsembäq ja igävämbäq andmõq om soovitav pandaq erälde artiklidehe, minkalõ põhiartikli alt viidatas.

Pikembä artikli algustõ om soovitav paigutadaq lühikokkovõtõq, miä and edesi kõgõ olulidsõmba info.

Tulnuq välti artiklit, miä ommaq nii pikäq, et lugõjal om säält rassõ tedä huvitavat tiidüst üles löüdäq.

[toimõndaq] Kaeq ka

Vikipeediä artikliq, midä om soovitav lukõq, agaq minka pääle põhitekstin olõ-iq viidat, või pandaq alajaotusõ "Kaeq ka" ala.

[toimõndaq] Välislingiq

Artikli siso lõppo või päälkirä "Välislingiq" ala paigutadaq lingiq veebilehekülgile välänpuul Vikipeediät.

[toimõndaq] Lingiq artiklidõlõ tõisin Vikipeedijin

Peräst välislinke võivaq tullaq viil lingiq samasisolidsilõ vikipeediäartiklidõlõ tõisin keelin. Noidõ linke vormistamisõs paigutadas nukksulgõ sisse keele lühend, peräst midä tulõvaq tühikuldaq koolon ja artikli päälkiri tõsõn vikipeediän.

[toimõndaq] Valõmiq

Matõmaatiliidsi valõmidõ, reaktsioonivõrrandidõ jne kirotamises või tarvitadaq Latexi käske (näütüses <math>ax^2+bx+c=0</math>), a võimalusõ kõrral tulõ nääq sõski kirotada pruuk'misoppusõn näüdät viiel. Suuruisi, funkts'uunõ ja muud säänest märk'väq ütsikuq ladina täheq tulõ kirotada liuhkakirän, vektoriq pakson kirän.

LaTeX'i käske tarvitamisõ kotsilõ valõmidõ kirotamisõl kaeq Wikipedia:Matõmaatiliidsi valõmidõ kirotaminõ.

[toimõndaq] Kuulutusõq

Vikipeediän ei tunnistõdaq artiklis kuulutuisi, kauba kitmist egaq propagandat. Ku kuulutus om mõnõn tõsõn serverin, tulõ mõnikõrd kõnnõ ala tuu pääle näütämine välislingi abil vastavan alajaotusõn. Niisamatõ tulõ kõnnõ ala kuulutuisi ja muu tiidüse avaldaminõ vastava artikli arotuslehekülel. Tarvitajaleheküle ni tuust kaldkriipso abil tulõtõt lehekülgi sisu om inämb-vähämb vaba.

[toimõndaq] Täpsüstüsleheküleq

Täpsustuslehekülgedel loetletakse mingi sõna, nime või väljendi erinevaid tähendusi ning suunatakse vastavate artiklite juurde.

Täpsustuslehekülje algusesse tuleb alati kirjutada:

{{täpsustuslehekülg}}

[toimõndaq] Bioloogilidsõq taksoniq

Liigi ja perekonna kohta käivate artiklite pealkirjad on ainsuses, perekonnast kõrgemate taksonite pealkirjad aga mitmuses. Näiteks liik Harilik mänd (Pinus sylvestris), perekond Mänd (Pinus) ja sugukond Männilised (Pinaceae).

See reegel kehtib ka väljasurnud taksonite kohta. Artiklipealkirjaks ei tohi olla "mammutid", vaid "mammut". "Trilobiidi" asemel peab olema "trilobiidid".

Perekondade, liikide ja alamliikide ladinakeelsed nimed kirjutatakse kursiivis, perekonnast kõrgemate taksonite nimede puhul kursiivi ei kasutata.

[toimõndaq] Katõgorisiirmine

Kui kategooria ja artikli nimi on identsed (näiteks "Kuuba" ja "Category:Kuuba"), peaks artiklile määratav kategooria välja nägema nii: [[Category:Kuuba|*Kuuba]]. Siis oleks kategooria "Kuuba" keskne artikkel teistest eristatud. Sama peaks tegema loenditega. "Mineraalide loend" peaks olema eristatav üksikuist mineraalidest.

[toimõndaq] Malliq

Tähtsamate mallide kirjeldused ja kasutusjuhised.

[toimõndaq] {{Toimõndaq}}

See mall lisatakse artikli päisesse siis, kui artikkel vajaks toimetamist, kuid hetkel seda teha ei jõua või ei oska. See on ühtlasi märguandeks nii teistele potentsiaalsetele toimetajatele kui ka sõnumiks lugejatele, et me ei ole artikli praeguse kujuga rahul. Malli lisajal ei ole kohustust artiklit toimetada. Mall eemaldatakse siis, kui artiklit on toimetatud ja ta vastab Vikipeedia artiklile esitatavatele nõuetele.


[toimõndaq] {{Kistutaq}}

Taa pandas, ku arvatas, et artikli vai pilt om vaia ärq kistutaq.

[toimõndaq] Eräsäädüseq

  • Maiõ artiklidõ säädüseq
  • Valitsusütsüisi artiklidõ säädüseq
  • Wikipedia:Vikipeediä transliterats'ooni- ja transkripts'oonisäädüseq
Static Wikipedia 2006 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr -
 
ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext -
fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz -
 
ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky -
la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn -
 
na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt -
qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl -
 
ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh -
yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -

Static Wikipedia 2008 (no images)

aa - ab - af - ak - als - am - an - ang - ar - arc - as - ast - av - ay - az - ba - bar - bat_smg - bcl - be - be_x_old - bg - bh - bi - bm - bn - bo - bpy - br - bs - bug - bxr - ca - cbk_zam - cdo - ce - ceb - ch - cho - chr - chy - co - cr - crh - cs - csb - cu - cv - cy - da - de - diq - dsb - dv - dz - ee - el - eml - en - eo - es - et - eu - ext - fa - ff - fi - fiu_vro - fj - fo - fr - frp - fur - fy - ga - gan - gd - gl - glk - gn - got - gu - gv - ha - hak - haw - he - hi - hif - ho - hr - hsb - ht - hu - hy - hz - ia - id - ie - ig - ii - ik - ilo - io - is - it - iu - ja - jbo - jv - ka - kaa - kab - kg - ki - kj - kk - kl - km - kn - ko - kr - ks - ksh - ku - kv - kw - ky - la - lad - lb - lbe - lg - li - lij - lmo - ln - lo - lt - lv - map_bms - mdf - mg - mh - mi - mk - ml - mn - mo - mr - mt - mus - my - myv - mzn - na - nah - nap - nds - nds_nl - ne - new - ng - nl - nn - no - nov - nrm - nv - ny - oc - om - or - os - pa - pag - pam - pap - pdc - pi - pih - pl - pms - ps - pt - qu - quality - rm - rmy - rn - ro - roa_rup - roa_tara - ru - rw - sa - sah - sc - scn - sco - sd - se - sg - sh - si - simple - sk - sl - sm - sn - so - sr - srn - ss - st - stq - su - sv - sw - szl - ta - te - tet - tg - th - ti - tk - tl - tlh - tn - to - tpi - tr - ts - tt - tum - tw - ty - udm - ug - uk - ur - uz - ve - vec - vi - vls - vo - wa - war - wo - wuu - xal - xh - yi - yo - za - zea - zh - zh_classical - zh_min_nan - zh_yue - zu -